Programmering er en viktig ferdighet for at barn og unge i skolealder skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet. Innenfor programvareutvikling har det skjedd mye nytt de siste årene. Forandringene er av tilsvarende dimensjoner som overgangen fra karakter-basert til vindusbasert grensesnitt som Apple og etterhvert Microsoft gikk i bresjen for.
Denne gangen handler det om bruk av skytjenester.
– Barn og unge skal overta verden. Derfor ønsker vi naturligvis å bruke mest mulig oppdaterte læremidler i undervisningen. Gjennom samarbeidet med Basefarm får elevene prøve ut teknologi som ligger helt i têt. Så ny er teknologien at den er ukjent for mange bedrifter og folk flest, sier studieinspektør Rachid Sealiti ved Bjøråsen ungdomsskole på Romsås.
Trivsel og mestring
”Sammen skaper vi trivsel og mestring” er skolens visjon. Nå gjelder mestringen programvareutvikling i skyen.
– Vi vil hjelpe de unge til ikke bare å bli brukere, men også skapere med teknologien som verktøy, øke den allmenne forståelsen av informasjonsteknologi og bli kjent med informatikk inkludert algoritmisk tenkemåte, sier studieinspektøren.
Enten de vet det eller ikke, bruker folk flest skyen daglig gjennom apper og nettlesere på PC-er. Tjenestene de bruker kommer naturligvis fra noe sted.
– Nå bruker innovatører i bedrifter og offentlig forvaltning tjenester i skyen til å utvikle ny programvare. De forholder seg ikke til fysiske servere, men bruker i stedet tjenester i skyen til utvikling. Dessuten lanserer de ny programvare litt etter litt så den blir stadig bedre. Oppdateringer kan skje flere ganger daglig. Denne nye virkeligheten vil vi gi ungdommene en smakebit på, sier Jamal Sealti som er veileder fra Basefarm i dette prosjektet.
Prosjektet startet i februar og varer frem til mai. Før oppstart fikk elevene oppleve nettskyen i virkeligheten. Basefarm har to datasentre. Ett ligger i Groruddalen i Oslo og selskapets nyeste til ca. 300 millioner kroner i nabokommunen Lørenskog er bare en kort kjøretur unna.
Datasentrene inngår i den verdensomspennende nettskyen. Det nyeste er stort i norsk sammenheng. Enda større finner vi utenlands – store, anonyme bygninger med lagerutseende, høye gjerder og vakthold på rekke og rad. Amazon Web Services, Microsoft Azure og Google Cloud er navnene på verdens største skyleverandører.
Elevene skal sette opp en målestasjon for luftkvalitet i skolegården på Bjøråsen. Planen var at 6-8 elever fra siste trinn skulle delta. Men, da prosjektet startet stilte 10 elever i klasserommet som viser at elevene er nysgjerrige og interessert i slike spennende dataprosjekter, sier Rachid Sealti. Skoleprosjektet blir gjennomført helproft i de fire fasene prosjektering, implementering, testing og innføring.
I en femte fase skal innsamlede data fra Bjøråsens skolegård bli sammenlignet med målestasjoner i Oslo hvor forurensningen er større.
Prosjektet har fått mye oppmerksomhet også blant politikere inkludert ordføreren. På mange områder innenfor IT-utvikling, -drift og -sikkerhet er det stor mangel på kompetanse. Det gjelder også på bestillersiden, det vil si blant dem som skal forklare hva IT-systemene skal gjøre og vurdere hvor mye penger som skal bli lagt ned i dem.
Fakta om prosjektet
Samarbeid mellom Oslo-skolen Bjøråsen og Basefarm med norsk tilhold i Oslo i tillegg til stor, internasjonal spredning.
10 elever skal utvikle målestasjon for luftkvalitet ved moderne utviklerverktøy i nettskyen. Måledataene skal bli sammenlignet med data fra andre målestasjoner.
Verktøy og utstyr: Mikrokontrolleren BBC Micro bit, CO2/NOx-sensor, skytjeneste Azure og trådløs ruter.
Microsoft Azure er en offentlig skytjeneste, nettsky (cloud computing) er en samlebetegnelse på alt fra dataprosessering og datalagring til programvare på servere som er tilgjengelig fra eksterne serverparker tilknyttet Internett.