DevOps: viktig lederverktøy for digital forretningsutvikling
(Oslo, 3. november 2020): Skytjenester legger grunnlag for DevOps-basert bedriftskultur som gir ledere verktøy for å styre digital forretningsutvikling uten selv å være IT-eksperter.
Tjeneste- og forretningsutvikling innebærer med få unntak bruk av informasjonsteknologi. Det er spennende, men byr også på utfordringer. Ledere kan lett havne på sidelinjen i en teknologiverden som de ikke har full oversikt over. Kostnadssprekk, forsinkelser, mislykkete prosjekter og sluttresultat som ikke samsvarer med forventningene, kan være en del av dette bildet.
– Skytjenester blir raskt forbundet med teknologi. Mer ukjent er at skytjenester er blitt katalysator for DevOps-innovasjonskultur. DevOps gir rom for strategisk tjeneste- og forretningsutvikling hvor ledelsen kan ha fullt inngrep i innovasjonsprosessene, sier markedssjef Robert Baumann i Basefarm. Han legger til:
– Jeg tror mange ledere har manglet et slikt lederverktøy, hvor de selv kan lede prosjekter som utnytter globale skytjenester.
En misforståelse rundt skytjenester er at de i hovedsak handler om å flytte driften av IT-systemer fra egen infrastruktur – programvare og maskinvare – til infrastruktur i skyen. Såkalt «native cloud» handler i langt større grad om nye måter å utvikle IT-baserte tjenester på.
Tidligere ble programvare bygd ferdig i løpet av måneder og år i én stor monolitt. Nå har skytjenester skapt fart i prosesser hvor programvare bygges i mikrotjenester med fortløpende lansering, oppdateringer og utvidelse av funksjonalitet.
Programvaren vil da heller ikke bli oppdatert bare én gang eller to i året, men gjerne mange ganger om dagen ved behov.
– Teknologien som gjøre dette mulig, skaper også rom for en helt annen utviklings- og innovasjonskultur i virksomhetene, sier Baumann.
Begrepet DevOps brukes om en innovasjons-kultur hvor multifunksjonelle team samarbeider fra idé til lansering av programvare, og dermed om nye tjenester i en kontinuerlig prosess. Her kan alle jobbe på samme sømløse, teknologiske plattform. Det gjør det langt enklere å få ny kode på lufta, og komme raskere til markedet.
– Prosessene går mye raskere. På kort tid kan du lansere en første, fungerende smakebit. Dette gir ledelsen og øvrige medarbeidere i bedriften en helt annen nærhet og eierskap til prosessene.
Gjennom DevOps-metoden får ledere mulighet til å ta del i innovasjonsprosessen sammen med medarbeidere og eksterne bidragsytere. Bidragsyterne kan for eksempel være kunder, samarbeidspartnere og leverandører.
I store bedrifter kan dette innebære team med veldig mange mennesker. Et alternativ da er å dele opp i grupper som jobber med deler av problemstillingene.
IT er et selvsagt element i tjeneste- og forretningsutvikling. Digitalisering åpner for helt nye muligheter, i tillegg til nye måter å gjøre gamle ting bedre på.
– Digital transformasjon gir dermed også store organisatoriske konsekvenser. Det er enda en grunn til at ledelsen må være en del av det og er viktige premissgivere for det en DevOps-kultur åpner for, sier Baumann.
Nærheten til digitale verktøy vil også åpne lederes blikk for mulighetene. Å skulle gi seg i kast med prosjekter innenfor big data, kunstig intelligens og Internet of Things ville i en gammel IT-verden innebære valg av og investeringer i kostbar teknologi. Ettersom det er snakk om innovasjonsprosjekter, medfører det i neste omgang en risiko for feil og bortkastede penger.
– Skytjenester ligger klar til bruk i skyen. Virksomheten kan prøve og feile seg frem til noe som fungerer, og avslutte abonnementene på feilskjærene underveis.
Han legger til at skytjenester også gir globale perspektiver på tjenesteleveranser. Det kan også føre til nye inntektsstrømmer.
– I tradisjonell eksport-forstand starter vi i Norge, fortsetter i Sverige og går så for Danmark, Tyskland og Storbritannia. Med global skydistribusjon fungerer tjenestene like raskt uansett land. Da kan andre forretningsmessige kriterier legges til grunn for lansering enn geografisk nærhet.
– Skytjenester åpner for DevOps-bedriftskultur og raskere utviklingsprosesser. I DevOps kan ledere uten IT-kunnskap og alle med eierskap til prosessen delta, sier markedssjef Robert Baumann i Basefarm.
– Skytjenester åpner for DevOps-bedriftskultur og raskere utviklingsprosesser. I DevOps kan ledere uten IT-kunnskap og alle med eierskap til prosessen delta, sier markedssjef Robert Baumann i Basefarm.
– Nesten all tjeneste- og forretningsutvikling innebærer digitalisering. Ved å jobbe på en DevOps-måte får ledelsen innsikt i mulighetene for transformere eksisterende tjenester, og skape helt nye. Her er IoT, Big Data og kunstig intelligens viktige stikkord, sier Robert B. Baumann.
Om Robert Baumann
Som markedssjef siden 2014 har Robert Baumann fulgt både Basefarm og en hel verdens skyreise på nært hold. Markedsførere er blant de som må gå foran og synliggjøre muligheter som er underveis, selv når veivalgene og mulighetene er så mange som med hybride skytjenester. Dette har vært en daglig, kontinuerlig prosess for Baumann som er ansvarlig for digital markedsføring, merkevarebygging, synlighet og inbound/outbound-aktiviteter som SoMe, SEO, SEM, mediekontakt og arrangementer. Baumann kom fra stillingen som markedskonsulent i Pitney Bowes Software og har erfaring fra markedsføring og salg hos Daimler, MasterCard, Snap Drive, Brandmaster og Aftenposten. Han er utdannet som markedsfører fra Handelshøyskolen BI og SAWI i Zürich.
Om Basefarm
Basefarm er en europeisk driftsleverandør av samfunns- og virksomhetskritiske IT-løsninger i offentlig og privat sky. Leveransemodellen dekker hele spekteret fra innovasjon og forretningsutvikling, via prosjektfase til løpende produksjon. Tjenestespekteret inkluderer rådgivning, big data, informasjonssikkerhet og colocation. Basefarm ble etablert i Norge i 2000 og har samlet over 760 medarbeidere i Norge, Sverige, Nederland, Tyskland og Østerrike. I august 2018 ble Basefarm kjøpt av den globale telekommunikasjonsoperatøren Orange Group som ønsket å styrke skykompetansen innenfor storkundedivisjonen Orange Business Services.