Antwerpen havn er ansvarlig for infrastrukturen og organiseringen av Europas nest største havn, og havnen med verdens største sluse. Hvert år følger de ansatte med på reisene og besøkene av opptil 15 000 sjøgående skip og 60 000 innlandsskip. Teknologien har lenge hatt en viktig rolle, både for å optimalisere infrastrukturen og for å støtte nautiske operasjoner og logistikk. Som følge av økende trafikk og kompleksitet, og det økende behovet for tidseffektiv planlegging, øker potensialet gradvis.
Ny innsikt
Erkjennelsen av at målrettet bruk av de ulike datakildene ga mange uutnyttede muligheter, slo også Amaris, IT-partneren for Antwerpen havn. «Fart, effektivitet og kostnadsbesparelser er den viktigste motivasjonen», sier Jan Goossens, prosjektleder hos Amaris. «Vi fant ut at vi ikke hadde en plan for å bruke og koordinere disse enorme datamengdene for å få ny innsikt.» En stor faktor i dette var kravet om automatisk identifikasjonssystem (AIS-transpondere) som shipping ble pålagt i 2012, et system som har blitt brukt i mange år innen luftfart. AIS-dataene ble brukt til sanntidsvisualisering av shippingtrafikk, men de enorme mengdene førte til at de ikke ble lagret i mer enn tre måneder. Derfor ble de aldri brukt til å bygge detaljert, historisk kunnskap om flaskehalser, de mest hektiske periodene, forsinkelser eller risikoer.
Dokumentert kunnskap og ekspertise
«Mulighetene er uendelige», sier Jan Goossens. «Men for at dataene skal kunne kombineres, kreves egnet teknologisk arkitektur. Vi hadde for mange valgmuligheter. Vi innså raskt at vi trengte en ekstern partner med dokumentert kunnskap og ekspertise for å komme noen vei i dette prosjektet. Vi valgte Orange Business Services, siden de ga oss et godt dokumentert tilbud, og fordi vi har hatt gode erfaringer med dem tidligere.» Når det kommer til stordata, endres ting raskt. Det er nesten umulig for en bedrift å følge med på dette, men det er hovedoppgaven til Data Science miljøet i Orange Business Services. I tillegg bruker de agil metodikk. Derfor er de svært godt skikket til å finne den riktige arkitekturen for hver enkelt bedrift. For Antwerpen havn førte det til en løsning med flere komponenter med en blanding av i hovedsak Microsoft Azure-løsninger med et open source-miljø og bruk av R, Python og Spark.
Gode beslutninger
De startet arbeidet i sitt datalaboratorium og laget der en demo for å visualisere bruken av havna. Deretter ble den første brukercasen utviklet for å overvåke trafikkintensiteten. Hvis det oppstår klager eller andre spørsmål om ventetiden ved sluser og ankerplasser, kan Antwerpen havn telle antall skip manuelt, men det vil alltid gi et subjektivt resultat. «Med større objektivitet og mer tilgjengelige data, blir det enklere å identifisere og forutse flaskehalser», sier Jan Goossens. «Vi kan ta gode beslutninger, og vi har alltid en sterk posisjon i enhver diskusjon.»