Bak FutureBank 2017 står IKT Norge og Finans Norge. Arrangementet ble avholdt som en intens éndagssesjon tirsdag 14. februar 2017. Konferansen samlet ikke mindre enn 600 deltakere, inkludert folk fra kanter av landet godt utenfor Oslo-gryta.
REFLEKTERER STATUS
Temaer og deltakere reflekterer godt hvor finansbransjen står i dag og hvordan IT-bransjen planlegger å støtte den. Slik var programmet i korte trekk:
Velkommen – faktisk en innholdsrik intro
Sesjon: Politikk og reguleringer
Sesjon: Fra start-up til grow-up
Sesjon: Open banking
Sesjon: Teknologiske trender
Første sesjon var om politikk og reguleringer. Sesjonen viste at reguleringer har flere aspekter og dessuten har fått sitt eget navn: Regtech! Temaet ble åpnet av statssekretær Tore Vamraak i Finansdepartementet, som ble presentert som én av dagens fem featured speakers – hele konferansen forløp på engelsk.
BALANSEGANG
Vamraak tok til orde for et balanseløp mellom regulering og innovasjon. Fullt så forsiktig var ikke featured speaker Chris Skinner litt senere på dagen. Han er verdenskjent foredragsholder og blogger på thefinanser.com, og trådde til med ”this is a stupid financial system we have. We must get rid of it”.
Dersom norsk IT-bransje har et romsligere reguleringsregime enn andre er tanken at dette vil skape større rom for nyskapning og eksport av teknologi. Tanken blir møtt med mye sympati, praktisk sett. Dog fremhevet tilstedeværende representanter for politikk og myndigheter at et godt og forutsigelig regelverk er der for en grunn. Blant annet handler det om å sikre tillit. Uten tillit vil andre mekanismer komme inn som kan være forsinkende og fordyrende.
Reguleringsregimet er omfattende i dag. Fra scenen forklarte en fintech-gründer hvor tidkrevende dette er å forholde seg til for små bedrifter. Samsvar – eller compliance som er det engelske låneordet – med regelverk er velkjent for Basefarm. Compliance i forhold til et omfattende sett krav er vår hverdag ved virksomhetskritisk drift, sikkerhet og regelverk, og vi kan støtte kundene vår her i alle våre markeder.
HOLISTISK PERSPEKTIV
Fra London kom Dea Markova i Innovate Finance og fortalte blant annet om innføring av regelverk-sandkasser – regulatory sandboxes. Et 15-talls land skal ha innført dette. I sandkassen kan fintech-selskaper operere uten på forhånd å tilfredsstille alle krav eller ha alle sertifiseringer.
En liten bedrift kan raskt bli kvalt av å skulle ha alt det formelle på plass – og dét før bedriften i det hele tatt har kunnet utvikle teknologien ferdig og bevise for seg og andre om den er levedyktig. I den britiske sandkassen får fintech-selskaper også veiledning i regelverket. Det er ikke nødvendigvis så lett for et vanlig myndighetsorgan å gi.
Også featured var CFA Pascal G. Bouvier i Santander InnoVentures. Bouvier har over 230.000 LinkedIn-følgere og oransje brilleglass som en del av sitt personlige brand. Han tok til orde for at fintech-entreprenører må tenke holistisk, det vil si på hele miljøet de opererer i, regelverk inkludert.
BØLGE OM NETTDINGSBØLGE AVSLUTTET SHOWET
Featured speaker Roy Vella forberedte publikum på forhånd. Newyorkere snakker fort og enda fortere når de blir ivrige.
Han dokumenterte også at de kan kjøre slideshow fort og faktisk gjøre dem temmelige snedige. I en bølge av ord og inntrykk la han ut om alle forandringene vi står overfor, inkludert 100 milliarder internettdingser med chip.
Kjedelig har IT-verden aldri vært og vil aldri bli.