Den sterke oppgaven
En oppgave som utmerket seg for Øystein presenterte hele prosessen bak å få en kubernetes cluster opp og gå i produksjon. Noe som ikke kun handler om små tekniske justeringer, men en sammensatt prosess som må gjennomarbeides fra a til å.
– Disse studentene viste meg at de hadde en gjennomgripende forståelse av, ikke bare en liten del i kubernetes, men også for alt som omgir det. At de utviser forståelse for hele DevOps-prosessen demonstrerte også at de har evnen til å plukke opp alt som er relevant i det vi jobber med hver dag, forteller Øystein.
Hans viktigste tips er derfor å velge en oppgave som er relevant for arbeidslivet; å løfte blikket og stadig se etter hva som er nytt, og hvordan en selv kan bidra til å utvikle det videre.
– Man kan ikke være redd for å ta i bruk moderne verktøy, gå forbi det etablerte, eller å gå bort ifra en idé hvis det ikke funker. I denne bransjen endrer ting seg så raskt, og man må være innstilt på alltid å være i bevegelse.
Rekruttere de gode data-hodene
Øystein understreker likevel at det avgjørende ikke utelukkende ligger i en god forståelse for selve teknologien, men at man også forstår, og kan belyse hvordan og hvorfor dette er relevant for kunder, og for fremtidens teknologi for øvrig.
– Jeg ser etter de som er komfortable med å presentere, fordi det vitner om noen jeg kan sette i direkte kontakt med en kunde; en som er utadvendt, trygg og samtidig faglig sterk. I bunn og grunn ser jeg etter den magiske kombinasjonen av en teknologisk ildsjel som også er sosialt bunnsolid, sier han og avslutter:
– Vi skal bevege oss enda lengre, og utvide vår egen kompetansehorisont, og da er et åpent, dynamisk og nysgjerrig mindset helt fundamentalt. Vi forventer ikke at noen av de vi møter skal være ferdig utlært – for det blir man i grunnen aldri.