Slutten på den engasjerte ansatte?
Begge spørsmålene dreier seg i bunn og grunn om engasjement. Engasjerte medarbeidere er mer produktive og lojale, og ifølge Gallup er «Organisasjoner med høyt medarbeiderengasjement mer motstandsdyktige og bedre i stand til å takle de mange utfordringene som fulgte av pandemien, den økonomiske krisen og sosial uro». Likevel føler bare 20 % av den globale arbeidsstyrken seg engasjert i arbeidet, og bedriftene må nøye seg med stadig mer uengasjerte medarbeidere som sliter med å holde produktiviteten oppe og har større sannsynlighet for å slutte i jobben.
Å styrke medarbeidernes engasjement er imidlertid ingen enkel oppgave. Det krever en kompleks blanding av empatisk og visjonær ledelse, meningsfylt arbeid og et godt miljø. Når vi i tillegg står midt i den største endringen i arbeidsmønster i manns minne, har oppgaven blitt enda vanskeligere. Arbeidsgiverne jobber intenst med å komme fram til den rette arbeidsmodellen og prøver å finne en god balanse mellom bedriftens behov og de ansattes krav.
Sammensatte krav fra en hybrid arbeidsstyrke
Ifølge GlobalData ønsker mange ansatte seg mer fleksible arbeidsforhold. De fleste foretrekker en hybridmodell og forventer fleksibilitet, gode verktøy og utstyr som kan hjelpe dem å realisere sitt fulle potensial og vekke engasjement for selskapet. Varemerket ditt må gjøre seg attraktivt overfor dem dere ønsker å rekruttere og holde på. Her spiller digital samhandling en viktig rolle.
Nye arbeidsmodeller krever nye løsninger for digital samhandling. Mange organisasjoner er allerede i gang med denne overgangen, men for de fleste vil det skje organisk. Selv om de konkrete behovene varierer fra bedrift til bedrift, er det en del generelle spørsmål som alle virksomheter bør vurdere når de skal implementere en fleksibel digital samhandlingsstrategi.
I forbindelse med arbeidet med å få på plass en ny, hybrid arbeidsmodell så raskt som mulig vil en del virksomheter se et behov for ytterligere investeringer. De må vurdere om de har de riktige verktøyene og den rette infrastrukturen for digital samhandling tilpasset en ny virkelighet etter korona.
Fortsettelsen, ikke begynnelsen, på nye samhandlingsformer
Da pandemien brøt ut, kjøpte mange bedrifter applikasjoner og tjenester som gjorde det mulig for de ansatte å samarbeide og kommunisere med kolleger andre steder. Slik sikret de at hjulene kunne holdes i gang. Selskaper som tror at disse investeringene er nok for å tilrettelegge for fremtidens arbeidsmodeller, kan imidlertid komme til å få problemer med å tilpasse seg.
Løsningene ble nemlig implementert med ett mål for øye: å holde driften i gang. Med dagens konkurrerende prioriteringer er det behov for en bredere strategi som både kan ivareta brukernes behov og preferanser og støtte opp om virksomhetens målsettinger. Strategien må omfatte alt fra apper og utstyr, via omorganisering av infrastruktur for ny og fleksibel digital samhandling, til utarbeiding av nye støtteprosesser. Det er også viktig å erkjenne at dette ikke er et frittstående prosjekt: Endringene i digital samhandling er tett sammenflettet med organisasjonens overordnede planer for digital transformasjon.
Vi trenger en overgang fra systemer som har utviklet seg organisk, til et system som er utviklet spesielt for å dekke hele virksomhetens behov. Dette er en kompleks prosess der hver beslutning må overveies grundig.