SØK OG KATEGORIER
I iveren etter å komme på nett blir kanskje interne eller tekniske produktkategorier brukt for å strukturere nettsiden. Eventuelt havner alt i sekkeposten ”produkter”.
– Søkefelt og produktkategorier hjelper kundene å navigere. Nettbutikker har bedret seg masse på brukervennlighet de siste fem årene, men akkurat på kategorier skårer de dårligere. Få søk og kategori høyt opp. Finn.no er god på dette. Mange har lært å ha selgende bannere på forsiden. Demp det, sier hun, – folk klikker seg refleksivt bort fra slike ting.
– En annen feil handler om mobilbruk. Det er lenge siden mobilbruken passerte PC-bruken på nettet. Like fullt tilrettelegger mange butikkene ikke for mobil. Det taper de på. Noen går motsatt vei. De har lært ”mobile first” og bygger PC-versjonen ut i fra dette.
Heller ikke det fungerer. Medisinen hun foreskriver er å designe og utvikle for begge flater parallelt, samt ha universell utforming høyt i bevisstheten.
– Noen misforstår dette til å være for offentlige nettsteder eller folk med spesielle behov. Men, alle trenger universell utforming. Det handler om å optimalisere nettstedet for så mange brukere som mulig. Da øker konverteringen.
JURIDISKE TEKSTER
Hun ser ofte at nettbutikker skjuler viktig informasjon i bortimot juridiske tekster.
– Men, her kan det ligge svar på mye kundene lurer på, for eksempel hvordan pakken blir sendt. Få frem alt nødvendig underveis i kjøpsprosessen. Vær ærlig, redelig og by på en rettferdig betalingsmodell. Ikke gi folk overraskelser med gebyrer, frakt og toll til slutt. Gi mulighet for å få frem dette tidlig, for eksempel ved å oppgi postnummer som grunnlag for beregning og visning i handlekurven. Dersom du ber folk fylle ut komplett navn og adresse initielt, så mister du dem nesten garantert.
GRATIS FRAKT ER EN SLAGER
Slageren over alle slagere? Gratis frakt. – Det vet vi. Om du ikke kan gi gratis frakt, så går det an å friste med det over en viss beløpsgrense.
Hun anbefaler også enkel check-out, med automatisk utfylling av informasjon. – Vis tydelig hvor informasjonen kommer fra. Ikke spør etter informasjon som du har fra før. Heldigvis har mange nettbutikker kommet langt her, sier hun, men sukker over skjemadesign.
– Det må være lett å fylle ut, riktig gruppert og riktig tastatur må dukke opp på mobilen. Kundene vender tilbake når nettbutikken er enkel å bruke. Hold kontakt med dem i ettertid med gode tilbud og påminnelser om påbegynte handler, men ikke bli alt for pågående. Dette er en del av kjøpsprosessen som må være god fra A til Å, også om den inkluderer e-post, SMS-er og annet.
– Det er mye lettere å få en kunde til å kjøpe igjen enn å overbevise nye.
HA TEKNIKKEN PÅ PLASS
Nye muligheter og funksjonalitet i nettbutikken er alltid fristende å utvikle, særlig når konkurrentene gjør nye sprell. UX-rådgiver Helene Lundeby Riddervold hos Netlife anbefaler at man sørger for at allerede implementert funksjonalitet fungerer optimalt før ny legges til ettersom kundene misliker sterkt skjemaer og annet som ikke virker som det skal.
– Ikke minst må det grunnleggende tekniske være på plass . En velkjent problemstilling er systemer som ikke ivaretar toppene i etterspørsel. Dette må nettbutikken ha en strategi for. Dersom siden din går ned når du legger ut et kjempetilbud, så er det krise. Ikke bare mister du salget, men ødelegger potensielt for markedsprofilen din. Sørg for god og sikker drift, blant annet er oppdaterte sikkerhetssertifikater som SSL/HTTPS viktige. Google straffer siden om dette ikke er på plass og kunder stikker dersom de får sikkerhetsmeldinger de ikke forstår.